Prečo milujeme olivový olej
E: extra
V : virgin
O : olive
O : oil
Čo je EVOO?
Extra panenský olivový olej EVOO , alebo na Slovensku EPOO.
Olivový olej, číry ako voda, je olej získaný z olív (plodov olivovníka).
„Panenský“ pochádza z extrakčnej metódy (mechanickej, bez iných chemických zásahov), vďaka ktorej získavame iba olej prirodzene obsiahnutý v olivách bez ďalších procesov alebo prísad. Preto hovoríme, že je ako prírodný džús.
„Extra“ je veľký rozdiel. Môže existovať veľa olivových olejov, dokonca aj veľa panenských olivových olejov, ale EXTRA je vyhradený iba pre tie bezchybné oleje, ktoré úplne vyhovujú chemickým a organoleptickým požiadavkám na preukázanie svojej vynikajúcej kvality.
Tieto parametre definované v International Olive Council a používané na celom svete musia byť certifikované laboratóriom (napríklad voľná kyslosť menej ako 0,8) a úradnou degustačnou komisiou (absencia chýb, ovocnosť je vyššia ako nula).
Zábavný fakt: EVOO je jediná potravina na svete, ktorá pre svoju klasifikáciu vyžaduje túto dvojitú analýzu (chemickú a organoleptickú).
Z tohto dôvodu je vždy na prvom mieste pozrieť sa na to, či kupujete EVOO, a nie „iba“ olivový olej, pretože ten je rafinovaný olej a nemá rovnakú kvalitu .
Náš - Váš EVOO DonLope má v analýzach vynikajúce parametre, konzumujeme len kvalitu !!!!